LUKKI kiittää lukuvuodesta 2019 – 2020

Lukion kieltenopetuksen valtakunnallisesta LUKKI-kehittämishankkeesta tuli lukuvuonna 2019–20 nimensä mukaisesti maanlaajuinen, sillä hanke järjesti eri puolilla Suomea tapahtumia, joihin osallistui opettajia, opiskelijoita ja yhteistyökumppaneita Utsjoelta Hankoon, Lappeenrannasta Kokkolaan. 

Lähtölaukauksen antoi heinäkuinen Porin SuomiAreena, missä LUKKI osallistui Svenska Nu:n järjestämään paneelikeskusteluun Mikä mättää kielten opiskelussa?. Viestimme oli yksinkertainen:”Kielitaito on asennetta!” 

Hankkeen asennekasvatus jatkui marraskuussa Jyväskylässä kielten opettajien LUKKI-seminaarissa. Koulutuksessa kuultiin kielten ja kielenopetuksen nykytutkimuksesta ja osallistuttiin kolmeen käytännönläheiseen työpajaan suoraan lukion arjesta: yo-kokeet, suullinen kielitaito ja oppimista edistävä arviointi. Palaute oli erittäin kannustavaa: Kiinnostava koulutus, mielenkiintoisia esiintyjiä. Kiitos! Lisää tällaista.  

Helmikuussa lukkikoordinaattorit matkasivat Riihimäelle Suomen kieltenopettajien liiton talvikoulutuspäiville. Siellä lanseerattiin lukkilähettiläs-hanke ja LUKKI järjesti lukion opettajille tarkoitetun työpajan kieliprofiilista. 

Lukuvuoden suurin ponnistus oli yli 500 lukiolaisen tapahtuma Rovaniemellä. Maakunnan lukiolaiset saapuivat busseilla kuulemaan yliopiston ja työelämän asiantuntijoita, jotka kertoivat kielitaidon merkityksestä korkeakouluopinnoissa ja työelämässä. Laajan osallistujamäärän takia tapahtuma järjestettiin kahdessa paikassa Lyseonpuiston lukiolla sekä kulttuurikeskus Korundissa. Tunnelma oli melkein kuin festareilla! 

LUKKI-hanke järjesti myös kolme erityisesti kielten opettajille tarkoitettua LOPS2021-tilaisuutta. Helsingissä, Lappeenrannassa ja Kokkolassa järjestetyt tilaisuudet 

Lukion kielten opetussuunnitelmat uudistuvat – mikä muuttuu? kokosivat yhteen yli sata kielten opettajaa. Opetusneuvos Anu Halvarin alustuksen jälkeen jokaisen tilaisuuden keskustelu oli vilkasta ja antoisaa. 

Näiden tapahtumien lisäksi LUKKI kutsui lukioiden opettajia sekä maan eri yliopistojen, korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen edustajia Opetushallitukseen Helsinkiin pohtimaan yhdessä, mitä lukiolakiin kirjattu yhteistyö voisi tarkoittaa kieli-, kulttuuri- ja kansainvälisyystaitojen kannalta.  

LUKKI osallistui myös Educa-messuille omalla ständillään.

Tarkoitus järjestää LOPS-ilta myös Kiteellä, mutta se peruuntui koronavirusepidemian takia. Samoin jouduimme perumaan Helsingin yliopiston Tiedekulman opiskelijatapahtuman sekä kansainvälisen RELANG-seminaarin.  

Maanlaajuinen toiminta onnistui erinomaisten ja innokkaiden yhteistyökumppaneiden ansiosta. Suurkiitos Svenska Nu, Jyväskylän Kielikampus, Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL ry, Lapin kieltenopettajien aktiivit, Opetushallitus ja erityisesti Anu Halvari sekä Kokkolan ja Lappeenrannan opettajat. 

Alkusyksyllä 2020 LUKKI aikoo järjestää koulutusta yhteistyössä Turun yliopiston kanssa. Hanke jatkaa myös yhteistyötä Suomen kieltenopettajien liiton kanssa ja tukee osallistuvien opettajien matkakuluja liiton Aivotietoa kieltenopettajille -koulutuksiin (https://www.sukol.fi/toiminta/koulutuskalenteri/oppimisen_aivotietoa_kieltenopettajille_helsinki.55.html)  

Lisäksi LUKKI jatkaa lukion uuteen opetussuunnitelmaan ja erityisesti kieliprofiiliin liittyvää yhteistyötä Opetushallituksen kanssa. Lue lisää kieliprofiilista Opetushallituksen sivuilta: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/kieliprofiili

Toivottavasti näemme syksyllä kasvotusten tai etänä! 

LUKKI toivottaa hyvää kesää kaikille!