Tarjolla työpajoja kielitieteestä

Tiesitkö, että kielessä käytetyt konsonantit saattavat riippua esi-isien ruokavaliosta tai että joissain kielissä ainoat värisanat ovat vaalea ja tumma? Haluatko innostaa oppilaitasi pohtimaan maailman kielellistä monimuotoisuutta? Tilaa suosittu kielitieteen työpaja lukioosi!

Kielitiede on tieteenala, joka tutkii kielten ominaisuuksia ja toimintaa yleisesti: tarkastelun ja vertailun kohteena ovat esimerkiksi kielten rakenne, olemus, käyttö, vaihtelu, johdonmukaisuudet tai muutos. Nykyarvion mukaan maapallolla on noin 7000 eri kieltä, joten joukkoon mahtuu paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ilmiöitä.

Helsingin yliopisto ja Suomen kielitieteen olympialaiset järjestävät kouluissa työpajoja, joissa lukiolaiset pääsevät tutustumaan käytännön kautta kielitieteeseen ja maailman kielelliseen monimuotoisuuteen yleisen kielitieteen opiskelijoiden ja tutkijoiden tuella. Työpajoissa ratkotaan kielitieteellisiä päättelytehtäviä, ja osallistujat saavat syventyä kielitieteellisiin ongelmiin sekä etsiä kielellisiä säännönmukaisuuksia yhdessä toisten kanssa. Aiempaa tietämystä alasta ei tarvita.

Ratkottavat tehtävät voivat liittyä esimerkiksi sanastoon, kielioppirakenteeseen, kirjoitusjärjestelmään tai lukusanoihin. Täältä löydät eritasoisia esimerkkitehtäviä:

https://blogs.helsinki.fi/kielitieteen-olympialaiset/millaisia-kilpailutehtavat-ovat/

Voimme tänä lukuvuonna tilanteesta riippuen järjestää työpajan virtuaalisesti Zoomin kautta tai lähityöpajana paikan päällä. Työpajat ovat kestoltaan tyypillisen oppitunnin mittaisia (n. 75 min). Työpajaa tulee pitämään kaksi opiskelijaa tai tutkijaa Helsingin yliopistosta. Työpajat ovat maksuttomia.

Työpajat liittyvät Suomen kielitieteen olympialaisten toimintaan, ja tehtävät perustuvat kielitieteen olympialaisten formaattiin. Olympialaiset ovat lukiolaisille tarkoitettu kilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen sekä kielitieteeseen. Seuraavat Suomen kielitieteen olympialaiset järjestetään helmi- tai maaliskuussa 2022. Kisat sopivat kaikille kielistä ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille. Kansallisen kilpailun voittajat pääsevät Suomen joukkueena kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin (International Linguistics Olympiad, IOL). Kansallisen kilpailun järjestämisestä vastaavat Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta ja Tiedekasvatuskeskus.

Kielitietoisuuden kartuttaminen avartaa ja yleissivistää – tilaa työpaja täältä:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/113325/lomakkeet.html

(Paikkoja saattaa olla rajoitetusti – priorisoimme ilmoittautumisessa kouluja, jotka eivät aikaisemmin ole osallistuneet toimintaan.)